Artkuł

Spełnione życzenie

Dekor-gwiazda to jeden z barwniejszych akcentów nie tylko kuchni, ale całego wnętrza. Pojawia się na wyraźne życzenie inwestorki, która zakochała się w nim od pierwszego wejrzenia.

Część dzienną dwupoziomowego apartamentu na warszawskiej Woli  zaaranżowano na planie litery L. Ulokowana w krótszym boku kuchnia została wydzielona za pomocą szklanych, rozsuwanych drzwi. Dzięki temu jest ona odseparowana od reszty pomieszczenia, lecz niezamknięta. Takie rozwiązanie to efekt kompromisu między inwestorami, którym zależało na funkcjonalnej kuchni oddzielonej od salonu, a wizją projektantki, która pragnęła zachować wszystkie atuty otwartej przestrzeni. Zastosowanie drzwi  z przezroczystego szkła umożliwia właścicielom mieszkania komfortowe gotowanie, a jednocześnie nie zamyka przestrzeni i pozwala na przenikanie światła, tak ważnego w koncepcji aranżacyjnego całego wnętrza – wyjaśnia architekt Magdalena Lehmann.

To rozwiązanie wymagało jednak szczególnej dyscypliny w wyborze form, materiałów i kolorystyki. Stąd do sąsiadującej z jadalnią, przestronnej i nowoczesnej kuchni prowadzi szara podłoga z łupkowych płyt. Podobnie jak w pozostałych pomieszczeniach, także tutaj widać zamiłowanie inwestorów do prostych form i praktycznych rozwiązań. Dekoracje zostały ograniczone do minimum. Rolę zdobień pełnią faktury materiałów wykończeniowych oraz pojedyncze detale. Funkcjonalną zabudowę kuchenną tworzą wykonane na wymiar szafki. Fronty dolnych wykończono dębowym fornirem o wyraźnej strukturze i tym samym kolorze, co podłoga w salonie. Szafki górne oraz wysokie słupki, w których zabudowano lodówkę, piekarnik oraz chłodziarkę na wino wyposażono w pozbawione uchwytów, matowe, szare fronty. Ciemne blaty wykonane są z płomieniowanego granitu.